ŽUPNEKI
____

Delavnice priprava in okrasitev božičnega kruha, »župnekov«

Prvo in drugo soboto v mesecu novembru leta 2015, smo imele članice Klasja delavnico župnekov. To je božični obredni kruh, ki obstaja na Slovenskem že stoletja. Temu kruhu pravimo na Notranjskem » župnek«, po nekod pa«poprtnik«
Pekle so ga naše mame, babice in prababice in se je ta običaj ohranil do današnjih dni. Malo boljši kruh je pečen v okroglem modelu ali pa v kastroli (kozici) in okrašen s ptički ali kito, odvisno od iznajdljivosti gospodinje. Po navadi je bilo ptičkov toliko, kolikor je bilo družinskih članov. Tak kruh so pekle gospodinje na prvi sveti večer in je bil potem na vse tri svete večere na božični mizi. Na dan Svetih treh kraljev ga je hišni gospodar razrezal in dobil ga je vsak član družine, pa tudi živali. Božični obredni kruh bo kmalu vpisan pri Slovenskem etnografskem muzeju kot živa kulturna dediščina državnega pomena. Gospodinje, ki ta kruh pečemo, pa nosilke te dediščine. Kako smo župneke okrasile na delavnicah si oglejte v fotogaleriji.

Test: Ana Ivančič        Foto: Ana Ivančič