NOVICE

____

Velikonočne butare

Velikonočne butare

________

Na cvetni petek, 7.4.2017 smo imeli v Društvu Klasje delavnico izdelovanje velikonočnih butar. Delavnice so se udeležili šolarji iz OŠ Rakek in nekatere naše članice. Mentorica Milena je pojasnila pomen teh tradicionalnih butar potem pa sta skupaj z Ingrid pokazali, kako gre izdelava le-teh. Šolarji so naredili krasne lepo okrašene butare in jih na cvetno soboto odnesli v cerkev k blagoslovu.

Foto: Ana Ivančič     Test : Ana Ivančič

Poglejte galerijo

Poželi smo pšenico

Pšenico smo peljali v mlin

________

Potem, ko smo v društvu Klasje poželi pšenico in jo omlatili na gempel, smo jo sedaj  dali v koreto in odpeljali v mlin. To je mlin v Žerovnici po domače pri Miškarju.  Ta mlin je star nekaj sto let in še vedno obratuje. Staro mlinsko kolo še vedno poganja voda iz potoka Žerovnščica.  Melje še na bel in na črn kamen, prav tako še obstajajo stope, kjer se pha ječmen in proso.  Za naše društvo je gospod Mavko zmlel pšenico v polnozrnato in pa belo moko. Iz bele moke smo članice Društva spekle hlebčke kruha v krušni peči pri Malnarjevih v Ivanjem selu. Te hlebčke, ki jih imenujemo prešce ali žrnadnik so dobile žanjice  ki so pomagale pri žetvi . Tako, kot v starih časih smo pripravile  majhno gostijo za zaključek dela na polju. Za gostijo smo  poleg dobrega kruha narezale tudi šunko in postregle čaj, jabolka, hruške in grozdje.

Avtor: Ana Ivančič        Foto: Boris Perko

Poglejte galerijo

Poželi smo pšenico

Ekskurzija  2016

________

V soboto 17.9.2016 smo bile članice društva Klasje na strokovni ekskurziji po slovenski Istri.

Z avtobusom smo se odpeljali do Črnega kala, kjer nas je čakal vokalni vodnik. O tu smo odšli najprej v turistično vasico Hrastovlje in si tam ogledali Pohlinovo galerijo, zbirko orožja iz prve in druge svetovne vojne, sledil je ogled cerkvice Sv.trojice in tam freske mrtvaški ples. Sledil je ogled parka avtohtonih istrskih živali na kmetiji Trček, pa pokušina fužijev, specialitete v gostilni  Švab. Za tem smo si privoščili dobro kosilo v gostilni Šrgat.

V popoldanskem programu pa smo še imeli ogled oljarne v vasi Šalara in pa ogled vinske kleti Švab v Marezigah. Od tu smo imeli čudovit razgled na morje in Koper, Hrvatine, Ankaran, vse do Trsta.

V Kopru smo se poslovili od lokalnega vodiča Demiena in se odpeljali proti Notranjski. Vreme smo imeli ves dan lepo, sončno, domov pa smo prišli v deževen večer, z lepimi spomini.

Avtor: Ana Ivančič     Fotografije: Ana Ivančič

Poglejte galerijo

Poželi smo pšenico

Krompirjeva sobota

________

V društvu Klasje smo izpolnili lanskoletno obljubo in tudi letos pripravili krompirjevo soboto v Mercatorju. Zadnji vikend v avgustu smo pred Mercatorjem v Cerknici predstavile štiri vrste praženega krompirja, krompirjeve žgance, okisan krompir  in obličnik. Brezplačno smo ponudile vse jedi obiskovalcem, ki so bili nad njimi zelo navdušeni. Načrtujemo, da bi v prihodnje to prireditev razširili in jo uvrstili med tradicionalne, tako kot jaslice in velikonočne razstave.

Oglejte si nekaj posnetkov

Avtor : Ana Ivančič  Foto: Ana Ivančič

Poglejte galerijo

Poželi smo pšenico

Postrežba pohodnikov pod skadulco

________

Postrežba pohodnikov pod Skadulco

V nedeljo 11.9. 2016 je TD Cerkniško jezero  organiziralo pohod od Šteberka do Karlovce ob Cerkniškem jezeru. Daljši pohod od Šteberka je dolg 21 km, krajši, ki se priključi prvemu pri ribiškem kotu pa je dolg 8 km. Pohodniška pot se zaključi v Dol. Vasi pri poslopju konjeniškega društva Lovrenc.

Članice Klasja smo pohodnike postregle v gozdu pod Skadulco. Pripravile smo ocvirkov kruh, buhteljne, štrudelj ter pečene rožice.

Ko smo  pričakovale pohodnike, pa so naše članice, ki so vešče vsakega dela še zakrpale luknje po cesti, da se ne bi kakšen pohodnik poškodoval. Ko je odšel mimo zadnji pohodnik smo se  tudi članice odpeljale do Lovrenca in se tam okrepčale z obaro. Vreme je bilo krasno prav tako tudi vsesplošno vzdušje.

Avtor : Ana Ivančič   Foto: Ana Ivančič

Poglejte galerijo

Poželi smo pšenico

Poželi smo pšenico

________

V društvu Klasje smo letos že tretje leto poželi pšenico po starem. Skupaj z domačini iz Slivic smo žito povezali v snope, naložili na voz s konjsko vprego in odpeljali do kozolca na Zalovki. Tam so moški obdeli snope v štant, kjer se bo žito dobro posušilo. Jeseni bomo žito omlatili na gempelj, to je mlatilni stroj, ki so ga naši predniki uporabljali za mlatev potem, ko so opuščali staro ročno mlatenje s cepci.

Gempelj bomo prepeljali iz skednja v Slivicah pod kozolec na Zalovki in se pomerili v tem opravilu. Tako kot setev in žetev bo snemalec to delo posnel na film, da bomo ohranili prikaz takega dela na kmetijah, preden so obstajali kombajni.

Avtor: Ana Ivančič

Foto: Ivka Perko

Poglejte galerijo

Podoknica

Podoknica Nedeljskega dnevnika v Slivicah

________

Na pobudo Franca Urbas so vaščani iz vasi Slivic  v petek 20.5.2016 pripravili vse potrebno za obisk ekipe podoknica Nedeljskega dnevnika. Podoknico so Slivljani namenili Ani Ivančič, kot vaščanki in kot predsednici društva Klasje. Priprav za ta dogodek je bilo zelo veliko,vendar so sposobni organizatorji vso stvar izpeljali brezhibno.

Podokničar Franc Pestotnik se je na prizorišče pripeljal s kočijo ob spremljavi harmonike. Najprej je moral pokazati spretnosti: zabijanja žebljev, klepanje srpa, šiljenje ražnjev in pa splesti pletenico iz šestih pramen. Ko je vse to uspešno opravil , je splezal po lestvi in klical Ančko. Ta se je čez nekaj časa prikazala in skupaj sta se podala na prizorišče in tam zaplesala. Nastopili so: Ansambel Erazem, pevski zbor Dragonarji, folklorna skupina Rak Rakek, mešani pevski zbor Rak Rakek, otroška skupina iz Slivic z recitacijo Slivska himna.

Članice Klasja smo pripravile manjšo razstavo pletenic, slivske gospodinje  so pekle flancate in palačinke. Vaščan Toni  je skuhal slivsko šaro, mlada dekleta pa so postregle s pijačo. Na prireditve sta nastopila tudi harmonikarja Mitja in Benjamin in veselo razpoloženje se je zavleklo pozno v noč. Na prireditvi je bilo veliko obiskovalcev, pa tudi vreme nam je bilo naklonjeno.

Poglejte galerijo

Pirhi

Velikonočne razstave 2016

________

V Društvu Klasje skrbimo za ohranjanje kulturne dediščine Velikonočnih praznikov na Notranjskem. V ta namen smo članice Klasja pripravile kar dve razstavi na cvetno soboto.  Prva na Uncu je bila na ogled v nedeljo 20.3. druga v Mercator centru v Cerknici pa je na ogled od cvetne sobote pa do Velike noči.

Na ogled smo postavile poleg tradicionalne notranjske pletenice in hlebca kruha še testene košarice, petelinčka, piške in razne druge pletene izdelke iz testa. Ni manjkalo lepo obarvanih pirhov, aranžmajev ter kvačkanih velikonočnih figuric.

Na ogled je bila tudi velikonočna butara ali žegen kod tem pravijo ponekod. Tradicija cvetnonedeljske butare sega v 9. stoletje in je ta navada močno zakoreninjena prav do današnjih dni. Sestavljena je iz raznega šibja kot so; leskove šibe,drenj, mačice, resje, brinje z jagodami,sadik sadnega drevja in ovita v bršljanove vejice. Po velikonočnih praznikih shranimo butaro na podstrešje, kjer naj bi čuvala hišo pred ognjem.

Avtor prispevka: Ana Ivančič      Fotografije:        Ana Ivančič

Poglejte galerijo

Priprave na Veliko noč

Priprave na Veliko noč

________

Članice društva Klasje se že pridno pripravljamo na velikonočni čas.

V soboto 12.3. 2016  smo  pripravile delavnico izdelovanje velikonočnih košaric in pletenic. Izdelale, okrasile in spekle smo dve vrsti košaric iz kvašenega testa klasično pletenico, petelina, gnezda in piške. Sedaj bomo vsaka posebej doma pripravila izdelek za velikonočno razstavo na Uncu in v Cerknici

Oglejte si nekaj posnetkov v galeriji

Ana Ivančič

Foto: Ana Ivančič  Klavdija Hiti

Poglejte galerijo

ČLANICE NOVEGA UO

OBČNI  ZBOR  DRUŠTVA  KLASJE
________

V petek 19.2. 2016  smo imele članice Društvo Klasje redni letni občni zbor v Cerknici. Članicam so bila predstavljena vsa poročila o delu društva v letu 2015, kar so članice z dvigom rok potrdile. Predstavljen je bil tudi predviden program dela za leto 2016, kakor tudi finančni plan. Ker se je letos iztekel mandat UO je bil leta razrešen.

Predlagan in izvoljen je bil nov odbor, ki pa so v njem v glavnem vse članice starega UO.

ČLANICE NOVEGA UO

Predsednica:

Tajnica:

Blagajničarka: 

Članice:

Ana Ivančič

Karmen Steržaj

Jožica Simšič

Olga Beber

Ingrid Matičič

Antonija Šlajnar

Silva Palčič

NADZORNI ODBOR

Predsednica:

Članici:

 

DISCIPLINSKI ODBOR

Predsednica :

Članici:

 

Marija Sečnik

Marija Lavrenčič

Milena Petrič

Marica Pakiž

Mojca  Matičič

Ivanka Jeklar

Ana Ivančič                                                         Slivice 21.2.2016

Ogled razstav jaslic

Ogled razstav jaslic ________

Med novoletnimi prazniki smo se članice Društva Klasje odpeljale na ogled razstav jaslic na Ptuj, Jurklošter in Radeče. Na teh razstavah je nekaj postavitev jaslic tudi od naših članic. Ogledali smo si okrog dvesto postavljenih eksponatov in vsi smo bili navdušeni nad njimi. Dogovorili smo se, da bomo še naprej sodelovali z Društvom jasličarjev vseslovenskih jaslic. Oglejte si kako izgledajo  jaslice naših članic na teh razstavah. Tekst: Ana Ivančič          Foto: Ana Ivančič

Poglejte galerijo

Razstava jaslic na Uncu

Razstava jaslic na Uncu ________

Tretji vikend v decembru smo članice Klasje Cerknica pripravile sedaj že  sedmo tradicionalno razstavo jaslic na Uncu. Letos je bilo postavitev jaslic manj kot prejšnja leta, smo pa dodale k razstavi obredni božični kruh, ki mu na Notranjskem pravimo » župnek » Vse jaslice na razstavi so bile domače izdelave.

Poglejte galerijo

Dan krompirja

Dan krompirja v Mercatorju 3.10.2015 ________

Prvo soboto v oktobru smo članice Klasja predstavile pripravo krompirjevih jedi in prireditev poimenovale »Dan krompirja v Mercatorju«. Spražile smo štiri vrste krompirja: Grenadirmarš, praženi s bučkami Hokaido, praženi s zelenjavo, vijoličast krompir in krompir v solati. Mercatorjevi kupci so krompir pokušali in bili nad njim navdušeni. Načrtujemo, da bomo prihodnje leto to prireditev ponovili.

Poglejte galerijo

Postrežba na pohodu

Postrežba na pohodu 13.9.2015 ________

Drugo nedeljo v septembru 13.9.2015  je potekal 2 .Pohod   od Šteberka do Karlovce, ki ga organizira TD Cerkniško jezero. Članice Društva Klasje smo prevzele postrežbo za pohodnike Pod Skadulco, to je teren med Ribiškim kotom in Dolenjo vasjo. Pohodnikom smo postregle z tradicionalno notranjsko hrano: Vinski štrukeljci, štrudelj, in cvrte vrtnice.

Poglej galerijo

logo klasje

Prenovljena spletna stran 27.9.2015 ________

Društvo Klasje Cerknica, je prenovilo svojo spletno stran. Na naši novi strani boste našli galerije vseh preteklih dogodkov in prireditev. Sedaj se lahko prijavite tudi na naše novice preko spodnjega obrazca. Za vse dodatne informacije smo vam na voljo.

Dan žetve na notranjskem

Dan žetve na notranjskem 2015 ________

V soboto 1.8.2015 smo članice Društva Klasje, Cerknica, skupaj z domačini vasi Žerovnica, predstavile žetev po starem. Tudi letos nam je zasejal pšenico Majerjev Branko na njivi »Medpotnik«, to je na polju med Žerovnico in Lipsenjem. Zbralo se nas je veliko žanjic, kar nekaj jih je bilo mlajših, ki so to delo prvič videle, pa so z veseljem prijele za srp in se učile  žeti. Moški so za nami vezali snope,  jih naložili na voz in odpeljali na primeren prostor. Na lepi ravnini so zložili Žerovniško kopico, kar je bil tudi naš namen. Takale kopica je bila značilna samo za Žerovnico, le najstarejši vaščani to delo še obvladajo. Ko je bila kopica nared, smo si privoščili malico, kot se za tako delo spodobi. Prihodnje leto pa to delo spet ponovimo. Ana Ivančič Foto: Anja Šumrada

Poglejte galerijo

Kunaverjev pohod 2015

Kunaverjev pohod 2015 ________

Članice Društva Klasje že osmo leto sodelujemo s TD Rakek na pohodu po Kunaverjevi poti. Pohodnikom pripravimo okrepčilo v gozdu , nekje na polovici pohoda. Letos smo jim postregle z več vrst kruha z različnimi namazi,  priljubljeno ocvirkovo potico, za poživitev pa so dobro deli  tradicionalni vinski štrukeljci. Za pijačo pa domače žganje, čaj in vodo iz pipe. Kljub hudi vročini so se ob polni mizi v prijetni senci  dobro pripravili za nadaljevanje pohoda.

Avtor: Ana Ivančič, Foto: Ana Ivančič

Poglejte galerijo

Obletnica društva klasje 2015

Obletnica društva klasje 2015 ________

Letos poteka 20 let delovanja Društva žena in deklet na podeželju Klasje, Cerknica. Ta dogodek smo praznovali v torek 30.6.2015 v Kulturnem domu v Cerknici.  V slikah smo prikazali delo Društva v zadnjih nekaj letih, program pa sta popestrila mešani pevski zbor KD Rakek in folklorna skupina KD iz Rakeka. Po prireditvi smo obiskovalcem postregle z domačim pecivom.

Oglejte si nekaj fotografij:

Ana Ivančič

Poglejte galerijo

Slovenski pozdrav

Slovenski pozdrav 14.2.2015 ________

Na pobudo TVS, smo članice Klasja sodelovale pri pripravi TV oddaje Slovenski pozdrav, v rubriki »Kuhamo domače«. Pevec skupine Akordi, Simon Šorc   je  pod mentorstvom pri  Ani Ivančič v Slivicah kuhal in pražil staro slovensko jed Grenadirmarš. Zamesil, razvaljal in razrezal je »bleke«, narezal in spražil je krompir na ocvirkih in…

Preberi več

Velikonočne prireditve

Velikonočne prireditve 2015 ________

Letos smo članice Društva Klasje imele v Velikonočnem času polne roke dela.

Na cvetno soboto smo v avli Mercator centra v Cerknici postavile Velikonočno razstavo:veliko vrst pirhov, velikonočnih jedi, tradicionalnih pletenic in kvačkane velikonočne figurice. Razstava je bila na ogled do Velikonočne nedelje…

Preberi več