Pšenico smo peljali v mlin
____
Potem, ko smo v društvu Klasje poželi pšenico in jo omlatili na gempel, smo jo sedaj dali v koreto in odpeljali v mlin. To je mlin v Žerovnici po domače pri Miškarju. Ta mlin je star nekaj sto let in še vedno obratuje. Staro mlinsko kolo še vedno poganja voda iz potoka Žerovnščica. Melje še na bel in na črn kamen, prav tako še obstajajo stope, kjer se pha ječmen in proso. Za naše društvo je gospod Mavko zmlel pšenico v polnozrnato in pa belo moko. Iz bele moke smo članice Društva spekle hlebčke kruha v krušni peči pri Malnarjevih v Ivanjem selu. Te hlebčke, ki jih imenujemo prešce ali žrnadnik so dobile žanjice ki so pomagale pri žetvi . Tako, kot v starih časih smo pripravile majhno gostijo za zaključek dela na polju. Za gostijo smo poleg dobrega kruha narezale tudi šunko in postregle čaj, jabolka, hruške in grozdje.
Avtor: Ana Ivančič Foto: Boris Perko