Pšenico smo peljali v mlin
____

 

Potem, ko smo v društvu Klasje poželi pšenico in jo omlatili na gempel, smo jo sedaj  dali v koreto in odpeljali v mlin. To je mlin v Žerovnici po domače pri Miškarju.  Ta mlin je star nekaj sto let in še vedno obratuje. Staro mlinsko kolo še vedno poganja voda iz potoka Žerovnščica.  Melje še na bel in na črn kamen, prav tako še obstajajo stope, kjer se pha ječmen in proso.  Za naše društvo je gospod Mavko zmlel pšenico v polnozrnato in pa belo moko. Iz bele moke smo članice Društva spekle hlebčke kruha v krušni peči pri Malnarjevih v Ivanjem selu. Te hlebčke, ki jih imenujemo prešce ali žrnadnik so dobile žanjice  ki so pomagale pri žetvi . Tako, kot v starih časih smo pripravile  majhno gostijo za zaključek dela na polju. Za gostijo smo  poleg dobrega kruha narezale tudi šunko in postregle čaj, jabolka, hruške in grozdje.

Avtor: Ana Ivančič        Foto: Boris Perko