RAZSTAVA JASLIC NA UNCU
____

 

Tretji vikend v decembru smo članice Klasje Cerknica pripravile sedaj že  sedmo tradicionalno razstavo jaslic na Uncu. Letos je bilo postavitev jaslic manj kot prejšnja leta, smo pa dodale k razstavi obredni božični kruh, ki mu na Notranjskem pravimo » župnek » Vse jaslice na razstavi so bile domače izdelave.

Osrednja postavitev na razstavi je bila tradicionalna božična miza. Tako je bila miza napravljena na vse tri svete večere in tak običaj se je ohranil do današnjih dni. Na njej je postavljen: križ, dva svečnika, župnek pokrit z belim prtičem, posodica z blagoslovljeno vodo in pušpanova vejico, zraven pa še molitvenik, rožni venček in hišni ključ.

Ob odprtju razstave smo imeli kratek kulturni program. Spet letos je glasbeni program pripravil operni pevec  Jože Oblak. Nastopili so: Harmonikar Mitja Jernejčič iz Slivic, otroški cerkveni pevski zbor po vodstvom Mance Rudolf  potem pa je bila na programu opereta pod naslovom Miklavž prihaja v glavni vlogi Jože Oblak.

Obiskovalci so bili nad razstavo in zanimivim kulturnim programom zelo navdušeni, pomeni, da prihodnje leto tak dogodek spet ponovimo.

Avtor: Ana Ivančič       Fotografija: Ana Ivančič